Šta nas sputava da napredujemo?

Savremeni život je stresan. Mnogi od nas pate i ophrvani su teretom sumnje u sebe. U nekom trenutku pritisak postaje nesnosan i tada postavljmo sebi odlučujuće pitanje: Kako da pomognem sebi i kako da ojačam svoje fizičke, mentalne i duhovne kapacitete?

Ako ćete već da sumnjate u nešto, sumnjajte u svoja ograničenja
MMA je izvanredan način investiranja u sebe u smislu sticanja kondicije, ojačavanja telesnih slabosti, sticanju samopouzdanja u konfliktnim situacijama, izbacivanja stresa i trajnom sticanju veštine. Ako uzmemo u obzir da se dnevno na društvenim mrežama provede i više od sat vremena i da omladina i do trećinu slobodnog vremena troši na elektronske medije, videćemo da je 1 trening (6% ukupnog trajanja dana) zanemarljivo mali utrošak vremena. Utrošak vremena zanemarljiv a pozitivan učinak nemerljiv! Poboljšan izgled, stečena borilačka veština, osećaj samouverenosti u konfliktnim situacijama i zverska kondicija samo su neki od efekata MMA treninga.
 
Samoodbrana je mnogo lakša uz MMA

MMA razvija telo svestrano i uči nas povezivanju različitih veština, što je način razmišljanja koji se uspešno može primeniti na različite aspekte u svakodnevnom životu. Povrede nisu česte, kao što se to možda misli (statistički, u MMA ima manje povreda nego u fudbalu, košarci ili odbojci), jer se sprečavaju pažljivim radom i specifičnim vežbama snage koje su sastavni deo treninga, a tu su i mere bezbednosti i instrukcije stručnog trenera koje usmeravaju i čuvaju vežbača.

Vežbanje u zaštitnoj opremi

Ustaljena pogrešna mišljenja su kako je MMA agresivan sport koji nije za svakog i koji zahteva prethodno bavljenje nekim borilačkim sportom; kako se na treningu dobijaju batine a okruženje nije druželjubivo. Istina je svakako drugačija jer svako po svojim potrebama sam određuje intenzitet treninga i naš trener ne dopušta da jači maltretira slabijeg već oni jedan drugom drugarski pomažu u treningu. A povodom prethodnog borilačkog iskustva – još je lakše savladati MMA ako se niste bavili borilačkim sportom jer se uvek lakše piše po neispisanoj tabli na kojoj nema tuđih mrlja…Ovaj svestrani zabavni alat za unapređenje svih grupa svojih slabosti nema cenu. On nije fitnes, teretana, boks, kik-boks, rvanje, brazilska džiu-džica, već najbolje od svega toga sastavljeno zajedno u jasan i definisan okvir koji se nalazi u programu ”Vukovi MMA”.

Deo Vukovi MMA mindmap
Deo sadržaja rvačkog koncepta za MMA

Ako želimo da se na pravi način odnosimo prema situacijama u kojima se nalazimo i da nas okruženje doživljava sa poštovanjem, moramo naučiti da poštujemo sami sebe pre svega.

Mala je razlika između hteti i ne hteti i ona je samo u našoj odluci. To su razumeli neki od najslavnijih naših predaka i definisali ga ovako:

”Ko hoće taj i može”.

 

Slavni vojvoda Živojin Mišić sa oficirima svog štaba

 

Zatvori meni