Trčanje kao dopuna MMA treningu
Trčanje kao dopuna MMA treningu

Trening trčanja je obavezna dopuna ostalim vidovima fizičke aktivnosti. Evo ukratko i zašto…
Spomenućemo korisne efekte koji se dobijaju regularnim upražnjavanjem treninga trčanja.

Trčanje je sjajna dopuna MMA treningu

Prvo, trčanje nam pomaže da se borimo sa stresom i nesanicom na taj način što stimuliše i umiruje nervni sistem. Osim toga, za vreme trčanja, proizvode se određenje supstance koje delujući poput narkotika, popravljaju raspoloženje i daju nam osećaj euforije. Takođe, trčanje nam pomaže da se borimo sa sindromima bolova u našem telu. Primećeno je da bolovi koji nastaju kao posledica treninga prolaze mnogo brže kada se tretiraju trčanjem.

Drugo, trčanje poboljšava rad kardio-vaskularnog sistema. Dokazano je da pod uticajem procesa za vreme trčanja, dolazi do raširivanja krvnih sudova, što dovodi do normalizacije procesa razmene krvi u organizmu, sprečava se stvaranje zastoja krvi u mišićima i organima.
Normalizuje se krvni pritisak i trenira se srčani mišić miokard. Osim toga, trčanje je odlična prevencija arteroskleroze (suženja krvnih sudova) i drugih bolesti koje su povezane sa povećanjem holesterola u krvi (Ovo je naročito bitno ako se uzme u obzir da je u Srbiji najveći broj smrtnih slučajeva povezan sa srčanim oboljenjima, kao i to da po njima prednjačimo u Evropi i svetu).

Treće, trčanje razvija respiratornu izdržljivost, koja je neophodna za mnoge vidove sporta, kao i za MMA.
Naprimer, disajne izdržljivosti možemo da se setimo za vreme rada na fokuserima ili kada smo u parteru i radimo grappling ili BJJ.

Fjodor Jemeljanjenko


Osim toga, trčanje ima preventivno delovanje na disajne organe: dolazi do takozvane ” forsirane ventilacije ” pluća, što se javlja kao prepreka razvijanju raznih bolesti disajnog sistema. Na taj način, trening trčanja doprinosi razvijanju imunih svojstava organizma.

Četvrto, za vreme trčanja, sagori se veoma velika količina kalorija. Na primer, mnogi fitnes programi čiji je cilj smanjenje masnih naslaga i pripremanje za pozeraj na Adi, imaju u sebi sadržane treninge trčanja ili makar brzo hodanje u nekim varijantama.
Dokazano je da je za efektivno skidanje težine nedovoljno samo promeniti režim ishrane, već i raditi trening trčanja.
Trening trčanja određenog obima i intenziteta može po broju potrošenih kalorija da se meri sa visokointenzivna treningom snage.

Dakle, stvar je veoma prosta:
Kiseonik je najneposrednije sredstvo kontakta našeg tela sa okolinom.
On preko pluća dospeva u našu krv koja ga raznosi po celom organizmu, do mišića i organa.
Uz poboljšane i razvijene funkcije rada srca i krvnih sudova, velika količina krvi obogaćene kiseonikom se unosi u naše telo.
Kiseonik je uslov efikasnog korišćenja energije.
On obnavlja naše telo i oporavlja ga posle teškog rada, što je veoma važno za nas koji se bavimo MMA.
Jedini način da se maksimalno iskoristi je upravo kroz trening trčanja.

Zatvori meni