Oprema za MMA trening
Oprema za MMA trening

Stara narodna poslovica: ’’Bez alata nema zanata’’ možda najpotpunije oslikava potrebu za imanjem svih neophodnih elemenata opreme za trening u MMA.
Opravdanost ovog stava se izvodi iz činjeničnog stanja da jednostavno ne možete da učestvujete u MMA treningu bez odgovarajuće opreme a da pri tom ne ugrozite zdravlje ili možda čak i život sebe i drugih.
Dakle, bezbednost na prvom mestu.

Cilj MMA treninga je sticanje, usavršavanje i primena stečenih znanja i veština.[1]
Kako bi kretanje ka tom cilju moglo nesmetano da se sprovodi, potrebno nam je da možemo da se usredsredimo na rad koji je slobodan od nepotrebnih strahova koji prate telo na svakom ćošku kada je jedan ovakav sport u pitanju.
 

Zamislite da radite kickboxing trening i da je tema treninga odbrana od low kicka a da vi i partner nemate zaštitu za potkolenice. Jao! Ja ne želim ni da zamislim situaciju u kojoj dobijam čist udarac kost o kost a da to nije meč ili druga realna okolnost van treninga.

Blok bez zaštiteZamislite da pri udaračkom sparingu nemate gumu za zube- sasvim loša ideja.

Zamislite da nemate štitnik za genitalije dok vas partner zasipa udarcima dok ležite, a vi ste se odlučili za armbar. I taman kada ste došli u poziciju, izolovali ruku partnera, stisnuli je butinama i spremate sa da mostirate kukovima, kad ono lakat sklizne pravo na vaše ’nezgodno mesto’ i umesto zvuka njegovog tapkanja za predaju, čuje se vaš jauk nalik na ljubavni, ali propraćen ni izbliza prijatnim osećajem…

Da ne spominjemo načetu hrskavicu ušne školjke, čuveni cauliflower (karfiol) ili пельмени (kako ga rusi zovu jer svojim oblikom podseća na njihovo nacionalno jelo od testenine koje inače obožavam ). Kako raditi ako nemate zaštitu za uši u toj situaciji ?

Rusi kažu: Peljmenji

 

Na zapadu kažu: Cauliflower ear


Ne bih da dramatizujem stvari koje su normalne za ovu vrstu sporta, samo bih da naglasim da je u interesu i vama i vašem partneru da imate kompletnu opremu i na taj način zaštitite se od neugodnih situacija, uradite sve što je do vas da sprečite povrede i omogućite sebi svođenje ometajućih faktora na najmanji nivo i uživate u radu na treningu.


Pored bezbednosti, tu je bitan uslov i faktor odvlačenja pažnje:

Ako nemamo opremu, ne možemo da se opustimo i radimo slobodno, bilo da je u pitanju drill ili uslovni ili slobodni rad.
Jednostavno, umesto da je fokus na izvođenju tehnike ili zadatka, mi stalno razmišljamo o tome kako će parter da čekira naš kick i pod utiskom neprijatnog bola na koji kosti nisu navikle, mi počinjemo fokus da stavljamo na nešto što nam odvlači pažnju i ograničava nas u našem radu.
Primera ima mnogo, ali se svi svode na to da je strah od povrede ili bola osnovni ograničavajući faktor koji nam smeta u trenažnom procesu.

Dakle, ideja opreme u MMA treningu je da:

– Zaštiti nas i partnera od povreda
– Omogući da nam pružena zaštita da komfor neophodan za nesmetan rad


Od OBAVEZNE opreme za MMA trening potrebni su nam:


1. Guma za zube
                  

Guma za zube2. Rukavice za boks

Rukavice za boks


3. Štitnik za genitalije

Štitnik za genitalije


4. Štitnik za cevanice

Štitnik za cevanice


5. Šorc za MMA trening

MMA šorc


6. Majica za MMA trening

 

MMA majica

 

Što se tiče dopunske opreme za trening, ona je primerena profesionalcima i zavisi od njihovih ličnih potreba.
Tu spadaju: kacige za sparing, različite vrste rukavica, za grappling ili MMA, bokserske rukavice za sprave ili shadow boxing, rukavice za striking sparing, rukavice za MMA sparing, tegovi malih težina, utezi i ekspanderi, konopac za preskakanje i još mnogo drugih stvari…

Bitno je da se napomene da je i u svetu MMA zavladala moda, te da se troše velike sume novca za opremu koja je izvikana marka i ništa osim toga, kao i to da se ljudi bacaju u troškove ne bi li kupili svu tu ’fensi’ opremu. Ne shvatite me pogrešno, u redu je kupiti skupu opremu, kvalitetnu, markiranu, ako vam vaše finansijske mogućnosti dozvoljavaju, ili ako ste profesionalac i nemate drugi izbor.
Moja poenta je samo to da FUNKCIJA treba da bude zadovoljena pre estetike ili mode.

A FUNKCIJA opreme u MMA je, da ponovimo:

– Da zaštiti nas i partnera od povreda
– Da omogući komfor neophodan za nesmetan rad

Sve što je ispod toga nije dobro, a sve što je preko toga nije nam potrebno, ali je lepo ako možemo sebi da priuštimo.

I na kraju samo mala dopuna u vezi opreme:

– Rukavice za boks treba da budu na čičak traku a NE na pertlanje, debljine NE manje od 10 oz, a ako ste teži od 75 kg NE manje od 12 oz.

– Šorc može bilo koji ako nema metalne ili plastične delove koji mogu da iseku partnera.

– Majica ne mora da bude ‘fensi’ rash guard sa slike i može bilo koja pamučna.

– Štitnici za potkolenice treba da budu dovoljno čvrsti da upiju udarac ali ne predebeli da smetaju u radu u parteru.Nabavite svu neophodnu opremu shodno svojim mogućnostima, dođite u salu da zajedno radimo na sticanju i usavršavanju znanja i umeća MMA.
A što se primene tiče, to je vaš lični izbor a mi ga odobravamo samo ukoliko je u ringu/ kavezu ili u zakonskim okvirima  : )


[1] (Da se ogradim- Izvinjavam se onima koji se bave MMA da bi lepo izgledali na Adi, ali izgled je samo propratni efekat pravog treninga a ne njegov cilj, bar ne kada se radi o realnom kontaktnom borilačkom sportu kao što je MMA. Drugo, stvar je i genetike, tako da ne mogu svi da izgledaju apolonski i starogrčki idealno estetski.)

Zatvori meni